VOX, l’ultramasclisme a les institucions.

Dimarts passat 12 de novembre de 2019 durant la celebració del ple extraordinari de pressupostos de l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona la Regidoria d’Igualtat, Regina Llavata, va presentar una moció de consens amb motiu de la celebració del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones el 20 de novembre segons resolució de l’Assemblea 54/134 de les Nacions Unides aprovada el 17 de desembre de 1999.

El regidor de VOX, Miguel Ángel Huerta va manifestar la seua oposició a donar suport aquesta moció. El regidor de la formació d’ultradreta, utilitzant jocs semàntics, va venir a dir que la violència contra les dones no tenia res a veure amb la violència de gènere perquè les dones també podien exercir la violència contra altres dones. Aquesta opinió simplista es dóna de nassos contra la realitat de les xifres que ofereix el Ministeri de l’Interior i el Consell Superior del Poder Judicial en diversos informes.

Aclarim també alguns conceptes:
  1. La violència exercida sobre les dones no se circumscriu únicament a les xifres de dones assassinades per les seues parelles i les dones assassinades després d’una violació o les dones prostituïdes que acaben sent assassinades a les mans d’un proxeneta o d’un consumidor de prostitució. La violència també s’exerceix sobre les dones quan la teua parella et controla amb qui ixes, la roba que portes i els missatges que reps en el mòbil. Violència també és no permetre que la teua dona, companya o parella treballe o es realitze com a persona. En definitiva, la violència masclista va més enllà dels feminicidis, que sense cap dubte, són la seua cara més extrema.
  2. Quan s’exerceix violència amb resultat de mort cap a les dones, com en tot crim, hi ha un mòbil. En el cas dels 90 feminicidis i dones assassinades en 2019 (aquesta xifra inclou a dones assassinades per desconeguts o per persones que no eren del seu entorn, per exemple dones víctimes de violació i dones prostituïdes) el mòbil és el masclisme, la creença que l’home pot utilitzar la força per a fer prevaldre els seus desitjos o criteris enfront d’una dona. La formació ultradretana vol equiparar la violència masclista amb la qual s’exerceix per homes i dones en l’àmbit domèstic. És ridícul equiparar la violència domèstica, que se circumscriu a les relacions entre persones que conviuen en el mateix domicili (incloent-hi a les persones majors i als fills i filles de la parella), amb la violència de gènere que va més enllà de l’àmbit domèstic. La violència de gènere té des de 2004 una jurisprudència pròpia i inclou agressions i homicidis en parelles sense convivència, nuvis o exparelles.
  3. Per a la formació ultradretana la violència es resol via penal, ressuscitant la doctrina Parrot que propugna el compliment de penes íntegres per als reincidents o acusats de diversos crims. Aquesta formació no ha entés que el problema no és el càstig, sinó l’exercici de la violència i que es necessita anar a l’arrel del problema, el masclisme. Òbviament, aquesta formació, que fa gala del seu defensa de l’ordre patriarcal, no té ni la més mínima intenció d’impulsar mesures en l’àmbit de l’educació i de la prevenció perquè al nostre país siga cada vegada més difícil exercir la violència masclista.
  4. Finalment, el senyor Horta diu no haver presenciat o viscut cap episodi de violència masclista. El no haver experimentat en les teues pròpies carns la violència t’eximeix de condemnar-la? L’argument resulta com menys pueril, la majoria de nosaltres no hem sigut víctimes del terrorisme, afortunadament, i això no ens eximeix de solidaritzar-nos amb les seues víctimes.

Sembla que VOX està decidit a posar fi a un dels consensos més importants que s’havia forjat, no sense enormes esforços, durant la jove democràcia espanyola, els drets de les dones són drets humans i aquests es defensen sense però. En el cas de la violència de gènere les xifres són tan desiguals i la violència tan quotidiana que cal estar cec o estar a favor d’un ordre patriarcal violent per a no veure’l.

[Redacció]