Resum opinat del debat a 9: (alguns descol·locats, altres perduts).

El debat dels nou alcaldables de la Pobla de Vallbona ha servit per a comprovar, per un costat, el poc coneixement que alguns dels candidats tenen sobre la institució i el seu funcionament i, per altra banda, per confrontar programes electorals en alguns casos i evidenciar que no tenen projecte en altres.

Dels partits que han governat estos quatre anys es nota que s’ha fet treball conjunt per tal d’aconseguir la posada en marxa de projectes com la millora dels accessos a urbanitzacions, el nou institut, el col·lector de la zona Nord, la bassa de recollida d’aigües fluvials que, per fi, acabarà en les inundacions de la zona Est o la recuperació de l’horta i una gestió transparent i participativa. Projectes que ja s’estan realitzant i dels quals altres neguen l’existència.

Dels qui han estat en l’oposició estos quatre anys ara sabem que ignoren, per exemple, que no hi ha cap assessor treballant a l’Ajuntament o que hi ha àrees en les quals no es tenen competències. Tampoc saben que ja existeixen algunes regidories que en el transcurs del debat, ells i elles, han dit que volen crear i, per tant, o no ho saben com va l’Ajuntament ni que té el poble (o que necessita) o menteixen deliberadament al seu discurs. Sembla que desconeguen que no es poden adjudicar treballs a qui no lícita o que no es poden adjudicar serveis a empreses amigues pel simple fet de ser amigues. Encara és més preocupant, pot ser, que els partits que es presenten per primera volta a les eleccions no sàpiguen distingir entre un impost i una taxa o desconeguen que no es poden reduir, més enllà del que marca la llei.

Entre mentides, acusacions falses i desconeixement, el debat, amb un format pactat i amb l’ordre d’intervenció decidida per sorteig, ha resultat llarg i soporífer llevat de comptades intervencions com ara el minut final de Javier Descalzo, el candidat a l’alcaldia per l’ESQUERRA, o les seues intervencions explicant, ell sí, el seu programa electoral i, alhora, desmentint i corregint les falsedats i bogeries expressades per altres partits.

La dreta i ultra dreta han defensat qüestions que suposen maltractament animal i la caça, en un poble al qual hi ha famílies passant por d’eixir al carrer perquè els tirs els xiulen les orelles. No semblen recordar que quan deixaren de governar l’Ajuntament estava tan endeutat que l’havia intervingut l’Estat. Defensen les grans corporacions empresarials en lloc de les empreses que creen riquesa a nivell local, a l’autònom i emprenedors, etc. El que volen és perpetuar un sistema clientelar d’amics empresaris sense escrúpols com el que va instaurar Contelles en el seu moment, la candidata del PP què quan gestionava l’Ajuntament el va ofegar econòmicament quasi fins la total paralització del municipi.

 

Javier Descalzo va ser, sens dubte, el candidat que millor es va expressar al debat, qui no sols va explicar els eixos fonamentals del seu programa sinó que va ficar dalt la taula les mentides d’altres candidates i candidats. La seua memorable frase recordant que fa quatre anys el poble va dir “adéu PP. Benvingut el canvi” ens recorda quant ha millorat la Pobla de Vallbona des de que governa l’Esquerra i quant més millorarà quan la gent vote a Javier Descalzo el pròxim diumenge.

 

[Redacció]