l’Estepa de Cartagena – espècie en situació crítica pel seu elevat perill d’extinció

L’Estepa de Cartagena, planta arbustiva que es troba a la Pobla de Vallbona, ha sigut declarada com a “espècie en situació crítica” pel Ministeri per a la Transició Ecològica del Govern d’Espanya. El Butlletí Oficial d’Espanya (BOE) ha publicat la declaració de “situació crítica” de diverses espècies, entre les quals es troba la Jara de Cartagena (Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis). Anteriorment ja es va incloure aquesta espècie en perill d’extinció en el Catàleg Español d’Espècies Amenaçades.

 

Amb aquest canvi, les autoritats estatals consideren “prioritària” la concentració de l’Estepa de Cartagena, fet què suposa que s’assignen recursos econòmics a les tasques encaminades a garantir la seua supervivència. També s’adoptaran mesures amb major celeritat les mesures urgents que siguen necessàries per a evitar la seua desaparició.

Aquesta decisió de considerar a alguna espècie com “en situació crítica” es pren després d’haver-hi fet un seguiment i avaluació sobre el seu estat de conservació. El declivi en el nombre d’exemplars d’Estepa de Cartagena en el nostre país ha sigut un criteri fonamental perquè es produïra aquesta actuació. Ara mateix, les autoritats coincideixen a assenyalar que el perill d’extinció d’aquesta espècie és “imminent”.

L’Ajuntament de la Pobla de Vallbona col·labora de forma habitual amb el Centre per a la Recerca i Experimentació Forestal (CIEF), ens creat per la Generalitat Valenciana en 2005 per a escometre actuacions de recerca de la flora silvestre i garantir el correcte desenvolupament i la conservació dels espais forestals. En el passat s’han escomès diverses plantacions de nous exemplars d’Estepa de Cartagena a la Pobla de Vallbona i es preveu escometre noves actuacions en el Parc Natural de la Manguilla, implicant a estudiants de la localitat.

[Redacció]