Incòmode passat: 40 víctimes oblidades

Estudiar, ensenyar o investigar el passat comporta la possibilitat de conèixer el llegat de la humanitat. Tanmateix, no sempre ens trobem amb escenaris idíl·lics per fer-ho. Això té relació amb l’ús i abús polític de la història que s’ha fet al llarg dels segles. Per tant, cal mirar amb més o menys rancor segons què haja esdevingut en el passat? Per què és tan difícil esclarir els fets de la Segona República, la Guerra Civil o la Repressió en l’àmbit local?

Qui ha intentat posar ordre i llum a l’obscuritat de l’oblit i el silenci a la Pobla de Vallbona ha estat Josep Jorge i Fernández, escriptor, historiador i membre fundador del Centre d’Estudis Locals del municipi, que acaba de publicar “Els afusellaments a la Pobla de Vallbona (1939-1942)”, fruit d’un conveni entre l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona i el CEL de la Pobla.

Les investigacions que el jove historiador porta a cap des de l’any 2009, li han permés mostrar els fets de la repressió franquista després del final de la guerra civil. El contingut del llibre està encapçalat per una contextualització de l’etapa històrica de la guerra civil a la Pobla de Vallbona, però també de l’entramat repressiu franquista. I la segona part, tracta de manera biogràfica i detallada, els 39 homes i 1 dona, que foren assassinats per la dictadura.

Després de dos anys d’intens procés d’entrevistes, de recopilació de documents i d’escriptura, el llibre es va presentar el passat dia 8 de novembre a la Casa Cultura. Un acte carregat d’emocions perquè estigueren presents la majoria dels familiars dels represaliats. A més, en l’acte també es va presentar el tràiler del documental “Sense farina, sense res”, dirigit per Sergi Fernández i que es projectarà l’any 2020.

En definitiva, aquest llibre és la punta de llança per obrir noves investigacions sobre la i també és un antídot per a l’oblit, mala recepta per a les víctimes de la violència, ja que l’apel·lació a no reobrir ferides ja no serveix com a tractament.

[Redacció]