Acaba el termini per a les propostes d’inversió al nostre municipi

 

Molts han estat els municipis que des de 2015 han adoptat aquesta eina d’expressió democràtica: la participació (i transparència) ciutadana, com a tret diferencial envers una forma de fer política associada als anys de corrupció i malbaratament que el Partit Popular escampava per tot arreu al país valencià i la resta de l’estat.

Fins i tot, l’arribada del nou govern al Consell, el del pacte del “Botànic”, va suposar la creació de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, la qual cosa suposava una espenta definitiva a les noves fórmules de participació que la ciutadania venia reclamant des de l’inici de la crisi estafa, i tots els escàndols de corrupció vinculats al partit hegemònic fins al 2015.

Al nostre municipi, la ciutadania tampoc havia pogut incidir de forma directa en la gestió dels recursos i inversions com ho ha estat fent els darrers anys. Així doncs, al caliu d’aquesta demanda ciutadana generalitzada i, sobretot, per la clara vocació i convenciment dels partits més esquerrans de l’equip de govern, principalment EU, ER, han estat clau per fer partícip també al nostre veïnat d’aquesta nova forma de governar a través de la participació ciutadana, la qual ha vingut per quedar-se.

Tres anys de participació i millorar el procediment com a garantia d’èxit

Tan sols tres anys de participació i la creixent connectivitat dels ciutadans, fa que aquesta forma d’incidir en la vida política continuarà sent protagonista. Si bé és cert que el nombre de propostes per aquest 2019 ha baixat considerablement respecte de l’any passat, (205 l’any 2018, per 110 el 2019; això s’explica precisament per la millora que ha suposat acotar a un el número de proposta per zona),  el saldo general dels darrers exercicis ha estat més que notable (temps tindran els responsables polítics per corregir els desajustos que ocasionen els necessaris canvis introduïts per millorar el procediment de participació), doncs comptabilitzar més 350 propostes dels veïns en aquest període de temps tan curt, és senyal de l’interès i protagonisme què de forma explícita, reclama la ciutadania.

Per tant, si des de  l’equip de govern es va adoptar aquesta nova fórmula de participació ciutadana com a element catalitzador i tret d’identitat per marcar distàncies amb les fórmules corruptes del passat, a més de significar un estil clarament  diferenciador i d’aposta per la democràcia en el seu significat més ample, el que mai podrà fer és tornar enrere deixant de corregir les errades que, naturalment acompanyen aquest jove pràctica. Com ni tampoc podrà abandonar de forma explícita deixant-la morir d’èxit per la incapacitat o manca de recursos totalment aliens al ciutadà, doncs, aquest com ja ha demostrat, vol participar i dir la seua. (https://participacio.lapobladevallbona.es ).

[Redacció]