28 de juny, dia de l’ORGULL.

El 28 de juny es commemoren els disturbis de 1969 en Stonewall (Nova York) que van marcar l’inici del moviment d’alliberament homosexual. És per això que es va triar aquesta data per a celebrar el Dia Internacional de l’Orgull LGBTI+ (lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals i més) que se celebra anualment amb la finalitat d’instaurar la igualtat del col·lectiu. Els disturbis de Stonewall es consideren la primera ocasió en la qual la comunitat LGBTI+ va lluitar contra un sistema que perseguia als homosexuals amb el beneplàcit del govern. Es reconeixen com el catalitzador del moviment modern pro drets LGTBI+ a tot el món.

La idea de la celebració de l´orgull és reivindicar que totes les persones tenim els mateixos drets amb independència del sexe biològic, l’orientació sexo afectiva, la identitat sexual o el rol de gènere.

La dignitat, intrínseca a tot ésser humà, és un dret fonamental que no es pot violar de cap manera i, per això, el col·lectiu LGTBI+ camina de la mà del moviment feminista, el de la diversitat funcional (persones amb necessitats especials per malaltia o discapacitat), el de la inclusió educativa i social o el del respecte a l’ésser humà amb independència del seu origen, procedència o ètnia. Es tracta, doncs, d’un moviment inclusiu que treballa transversalment amb diverses forces socials que també defensen que totes les persones som i hem de ser iguals i que tenim i hem de tindre els mateixos drets en qualsevol part del món.

No es pot obviar que l’homosexualitat encara està castigada amb la pena de mort en cinc països (Aràbia Saudita, Iran, Iemen, Mauritània, Sudan), a més de la zona islàmica de Nigèria, ni que la violència contra aquest col·lectiu moltes vegades es veu alimentada per prejudicis i costums religiosos o culturals malgrat que es considera un delicte d’odi en la major part de països occidentals.

La celebració de l’orgull es desenvolupa habitualment amb acolorides marxes com la del passat dissabte a la Pobla de Vallbona, amb lectura de manifestos, activitats culturals i educatives, lúdiques i solidàries que reforcen la idea que eixir-se de l’herteronorma no suposa una “desviació” sinó una via més, una manera de caminar i de sentir com qualsevol altra i que, per tant, no pot significar ni un minvament de drets ni l’excusa per a la violència homofòbica o transfòbica.

[LVB]