En la III Fira del Llibre de La Pobla de Vallbona, realitzada el dissabte 1 de juny al parc Benjamí March Civera, a més de casetes d’editorials valencianes i del moviment associatiu comarcal es van realitzar diverses activitats per a promoure la llengua, la lectura i la cultura tant entre les persones adultes com entre la infància.

L’objectiu d’aquesta fira era el d’acostar la cultura, els llibres, les editorials, així com les autores i els autors a tot el municipi. Per això va haver-hi actes musicals i culturals i opcions lúdiques per als més xicotets com conta contes, tallers de jocs tradicionals, malabars, tallers per a conscienciar sobre la importància de cuidar el medi ambient a través d’accions quotidianes com el reciclatge i també es va poder gaudir de la presentació de curiositats com l’estereoscopi, que permet visualitzar fotografies de finals del segle XIX en tres dimensions, de la mà Centre d’Estudis Locals (CEL); la compactació de llandes de refrescos per a facilitar el seu reciclatge o la venda dels llapis fabricats amb paper de periòdic i llavors, que es poden plantar quan ja no s’usen, contribuint així a cura de la naturalesa al propiciar el naixement de noves plantes. Cal destacar que va ser especialment interessant l’exposició fotogràfica “Sant Sebastià en blanc i negre” de Jesús Tortajada que va estar visible durant tota la jornada.

Els actes, promoguts per la regidoria de cultura i l’Agència de Promoció del Valencià (AVIVA), incloïen la participació del Grup de Dolçainers i Tabaleters de la Vall de Segó, l’acadèmia Sumadd, la batukada Sembrant Camins Entre Col·lectius d´Alfafar, el centre d’Estudis Locals, l’associació Junts pel Senegal o l´AMPA del col·legi públic Mas de Tous. Cal recordar que AVIVA compta tot l´any amb un racó d’autoaprenentatge en el qual adquirir formació lingüística i un servei de correcció de textos i assessorament sobre recursos lingüístics en línia, entre altres opcions.

Amb una mica de retard a la vesprada es van presentar diversos llibres els autors dels quals eren majoritàriament poblanes i poblans o guardonats en certàmens literaris locals. Van estar parlant de les seues obres i signant-les Josep Jorge, Pura Peris, Víctor Iñurria, Paco Alonso, Toni Mollà, Susana Gisbert, Carme Morera, Josep Lluís Roig, Imma López, Ivan Carbonell i Juli Alandes. A més de recordar-nos que a la Pobla de Vallbona tenim l’únic certamen literari de novel·la negra de tot el territori lingüístic, també es va presentar oficialment el llibre d’història de la Pobla de Vallbona: història, geografia i art de la mà del traductor Toni Teruel que ha realitzat la seua labor de forma altruista perquè a la fi disposem d’un document detallat, extens, rigorós i en la nostra llengua sobre la fundació i evolució de la població.

[Redacció]