Arriben les vacances d’estiu i a la Pobla de Vallbona ja s’ha celebrat el primer ple ordinari i s’ha començat a treballar en la corporació municipal. Aquesta legislatura serà interessant com a poc, ja que el pacte de govern el formen dos partits de medul·la esquerrana (o almenys això diuen), un de dretes i un que, amb caràcter local, diuen que són els ‘ciutadans originals’.

Dos d’esquerres i dos de dretes donen com a resultat un “Quatricentrit” amb tanta disparitat ideològica que la governabilitat no serà gens fàcil i així ho han demostrat en les negociacions del pacte.

Estem per veure què fan els quatre socis de govern quan arribe el moment d’anar a una concentració; a una manifestació; a una ofrena, una processó o qualssevol altre acte religiós; igual com no sabem què passarà quan la penya taurina organitze les seues festes o quan el moviment animalista demane, si és que ho fan, que no es fomenten activitats que suposen maltractament animal com ara el tir i arrossegament.

Què farà el govern quan la gent del poble demane que a la televisió local s’equipare el temps que es dóna a actes catòlics amb la informació referent a altres religions, per posar algun exemple, tampoc ho sabem. Podríem veure una boda gitana o saber en què consisteix el Ramadà, quines adaptacions tenen les persones amb autisme, si una persona amb mobilitat reduïda pot o no pot pujar a un taxi en aquesta població, etc. Pot ser, la televisió local, ens ensenye alguna d’aquestes coses i ens conte qui, dels del pacte de govern, fa o deixa de fer per a ajudar determinats col·lectius. Quins actes se celebraran i qui acudirà a aquests, al costat del col·lectiu LGTBI+, amb les persones amb discapacitat, amb el moviment feminista, en defensa del benestar animal o en defensa de “la cultura i les tradicions”, que ve a ser un crit de les dretes però no tant de les esquerres… És una incògnita.

S’hauran d’organitzar primer internament i després proposar les eines de gestió política d’acord a aquests paràmetres que, tot i que poden ser acordats de bona fe pels quatre partits, no satisfaran els interessos i reivindicacions de tots ells alhora, perquè en el seu ideari hi ha moltes contradiccions (o pot ser no tantes i ara és quan ho descobrirem).

Amb tota seguretat els suports d’uns partits als altres dependran més del pacte previ que s’ha signat, (pacte no publicat, en el que cada soci ha demanat als altres el que li ha semblat), i del que sí ha quedat clara alguna cosa: la rivalitat i mala relació dels altres partits amb la lideressa del Partit Popular, Mari Carmen Contelles.  I posats a especular, pot ser si els populars hagueren estat representats per una altra persona “Contigo Somos Democracia” i CUPO hagueren pactat amb el “Trifachito” (PP, C’s, Vox), possibilitant un pacte alternatiu. Mai ho sabrem (o potser si?).

El que sí que sabem en aquest moment, és que Jaume Ruix, de Contigo Somos Democràcia, és alliberat i regidor delegat de falles, joventut i mobilitat; i que Juan Aguilar, de CUPO, ha exigit mantenir les seues regidories sumant un assessor a un govern que sempre hi ha defensat que no tenen ni volen tindre assessors.

Amb la crisi interna dels socialistes de la Pobla, un Compromis pujat de taronja, les noves regidories que s’han creat, les discrepàncies ideològiques entre els socis de govern, així com el Trifachito intentant desgastar al Quatricentrit, només podem dir que la legislatura promet ser, com a poc, interessant.