Com votar per correu?

0
403

A Espanya se celebren eleccions generals el pròxim 28 d’abril i al País Valencià també es posaran les urnes el mateix dia per a l’elecció dels representants autonòmics. En tots dos casos hi ha la possibilitat de votar per correu i aquesta és una opció vàlida per a qualsevol ciutadà o ciutadana del cens electoral, encara que no eximeix de l’obligació d’estar en una mesa electoral si es dóna el cas.

El procediment és bastant senzill. En principi només cal anar a una oficina de correus a sol·licitar-ho i uns dies després es reben a casa totes les paperetes. Se selecciona aquella que es vol votar i dins del seu corresponent sobre es torna a portar a l’oficina de correus. És una opció òptima per a aquelles persones que no vagen a estar en la població en la qual estan censats durant el dia de les eleccions, els qui no es vagen a poder desplaçar a la seua taula lectoral a votar en persona, els qui vagen a estar de viatge o els qui residisquen a l’estranger, per posar algun exemple. A més tot el procés és completament gratuït.
El procés a seguir és el següent: Els impresos de sol·licitud de vot per correu es troben en totes les oficines postals d’Espanya pel que és allí on has d’anar a demanar-ho. Després de la teua sol·licitud la Delegació Provincial de l’Oficina del Cens Electoral t’enviarà per correu certificat la documentació per a emetre el vot. En l’oficina de correus has de mostrar el teu DNI, permís de conduir, passaport o targeta d’identitat o de residència d’estranger perquè es puguen comprovar les teues dades. Quan es reba la documentació has d’emplenar la papereta de vot o triar-la de les diferents opcions, inserir-la en el sobre corresponent i tancar-lo per complet. Una vegada faces la teua elecció hauràs de portar a qualsevol oficina postal el sobre model oficial (dirigit a la mesa electoral), que hauràs rebut al costat de totes les paperetes, on hauràs de presentar el certificat d’inscripció en el cens electoral i el sobre de votació on va la papereta. L’oficina de correus tramitarà l’enviament com a certificat, urgent i amb caràcter gratuït. En cas de no poder fer aquest procés en persona per estar malalt o tindre alguna incapacitat pots acreditar aquesta situació mitjançant certificat mèdic oficial (que has d’incloure al costat de l’imprès de sol·licitud de vot per correu) i el tràmit el podrà fer una altra persona en el teu nom després d’autoritzar-la notarialment.
El vot per correu està regulat per la Llei orgànica del Règim Electoral General (LOREG) i estableix que 54 dies abans dels comicis s’han de dissoldre les Cambres, després de la signatura del Reial decret per part del president del Govern, cosa que es va fer el dilluns 4 de març. El termini de sol·licitud del vot per correu comprèn des de la data de la convocatòria fins al desè dia anterior a la votació, així que, en aquest cas, comprèn del 5 de març al 18 d’abril. Dins dels terminis establits hem de rebre el paquet del 8 d’abril al 21 d’abril i, finalment, has de remetre la documentació abans del tercer dia previ a la celebració d’eleccions. Per tant la data límit seria el 24 d’abril en aquest cas.
Si resideixes fora d’Espanya, o estaràs el dia de les eleccions fora d’Espanya, el procés per a votar és diferent. Existeixen dues situacions possibles: la dels espanyols que resideixen a l’estranger de forma permanent i la d’aquells que resideixen fora del país temporalment. En tots dos casos es pot sol·licitar el vot per correu fins al 30 de març.
En el cas de tenir el teu domicili habitual a Espanya, si no estaràs al país el dia de les eleccions, has de donar-te d’alta com no resident, emplenar l’imprès de sol·licitud de documentació electoral i enviar-la a través de l’oficina correu. Després de realitzar aquesta petició rebràs la documentació a partir del dia 2 abril. Des d’aqueix mateix dia i fins al 24 abril pots remetre el vot.
El procés és una mica més complex per als qui resideixen fora d’Espanya de forma permanent. En aquesta situació el primer pas que has de donar és comprovar si estàs donat d’alta en el Consolat i gestionar l’alta en cas contrari. Es pot comprovar consultant les llistes exposades en l’oficina consular. Si estàs en el cens electoral, pots realitzar la sol·licitud de vot a través de l’imprès corresponent i rebre en el teu domicili la documentació electoral. Les dates que es manegen són les mateixes que les dels espanyols residents temporalment a l’estranger. Després de rebre la documentació i elegir les teues paperetes hauràs de triar entre votar per correu (remetent el vot a l’oficina consular) o presentar-te allí entre del 24 al 26 d’abril, tots dos inclosos, per a exercir el dret al vot en l’urna habilitada en el mateix consolat.

RESUM

1. SOL·LICITA EL VOT (del 5 de març fins el 18 d’abril): pots fer-ho a les oficines de correus amb el teu DNI i emplenant la sol·licitud.

2. DOCUMENTACIÓ (del 8 al 21 d’abril): rebràs al teu domicili la documentació a través d’un correu certificat.

3. VOTA EN CORREUS (del 8 al 24 d’abril): depositeu en correus el teu vot junt al certificat censal i el model de sobre oficial.

[Redacció]